Петър Лесов беше удостоен с „Венец на победителя“
Секция: СПОРТ
12 Септември 2020 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Лесов беше удостоен с „Венец на победителя“

/КРОСС/ Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на Петър Лесов. Повод за награждаването е 60-годишнината на олимпийския шампион по бокс от Москва ’80.

И до днес той е най-младият българин, печелил олимпийска титла. При триумфа си в руската столица Лесов е на 19 години и 326 дни. През своята състезателна кариера Петър Лесов печели и две европейски титли в кат. до 51 кг. (Тампере ’81 и Варна ’83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство през 2009 г.

По време на награждаването, което се състоя в родния град на Петър Лесов – Раковски, зам.-министър Стоян Андонов изчете поздравителен адрес от министър Красен Кралев.

“Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти”, се казва в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Петър Лесов изказа своята благодарност към министър Кралев за честта и уважението да получи високото държавно отличие “Венец на победителя”.

На пл. “Европа” в Раковски беше открита триметрова статуя на Лесов, дело на скулптора Живко Желев. На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелни Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По повод годишнината на Петър Лесов беше подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера.