Румен Радев: Именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство
Секция: Коментари
13 Септември 2020 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство Държавният глава участва в Трявна в отбелязването на националните Славейкови празници

/КРОСС/ "Силата на духа е оръжието на почтените. Смелостта им да бранят морални каузи е тяхното предимство пред всеки безпринципен тираничен сговор, подкрепян от тишината на апатията", заяви президентът Румен Радев днес в словото си в Трявна по повод отбелязването на Славейковата вечер в града. На традиционното културно събитие присъстваха стотици граждани, което тази година се провежда под патронажа на държавния глава.

По думите на президента, именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство, което не руши, а изгражда национална стойност. Държавният глава благодари на всички, които и днес пазят и разпалват огъня на българския талант и родолюбие.

„С огромния просветителски мащаб и воля на Славейкови днес ни сродява не само уникалното им литературно наследство, което принадлежи към най-високите стойности на европейската хуманистична мисъл и талант. До нравственото им завещание ни доближава всеки порив на социална енергия и културен заряд, решени да покажат как се гради общество с ценности и бъдеще“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта, че с обществената си дейност Петко и Пенчо Славейкови оставят ярък пример за това, че пътят на нацията не е в притаяването и хитруването, а просветеният разум, който открива хоризонти напред.

Държавният глава поздрави кмета на Трявна, общинското ръководство и всички участници в празничните събития, които са преодолели многобройните препятствия пред провеждането на всяка културна изява днес. Румен Радев напомни и че просветителите от поколенията на Петко и Пенчо Славейкови са виждали своята страна и своите сънародници като личности и общество, чиято сила произтича от устойчиви хуманистични ценности, от общи национални идеали и лична интелектуална висота и смелост.

В Трявна държавният глава проведе среща с кмета Силвия Кръстева и с общинското ръководство, след което поднесе цветя пред паметниците на Пенчо Славейков и на Петко Славейков.