Гърция се превъоръжава
Секция: СВЯТ
13 Септември 2020 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция се превъоръжава

/КРОСС/ За първи път от близо две десетилетия Гърция е започнала мощно да се превъоръжава - тя е купила 18 френски изтребителя "Рафал", четири хеликоптера на военноморския флот, четири мултифункционални фрегати, съобщава АФП.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обявил тази вечер в Солун, че освен че купува изтребители, има намерение да увеличи армията с 15 хиляди души и да се подготви за различни видове кибер атаки.

"Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще ни даде възможност да се похвалим с национален щит", обяви Мицотакис и допълни, че планът ще донесе на страната хиляди нови работни места. Той предвижда и мерки, засягащи гръцкия военнопромишлен комплекс.

По-конкретно инвестиране на американски капитали в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина, нов стратегически инвеститор в корабостроителницата Скараманга. Заводът за военни автомобили също ще бъде приватизиран от нов собственик, а гръцката самолетостроителна компания ще се превърне в център за поддръжка на самолети.

Амбициозната цел си струва - Гърция смята категорично да спечели в спора за военно надмощие с Турция, убеден е Мицотакис, като обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа.

Той допълни, че ще обяви още детайли около военната си програма на пресконференция в неделя. Очаква се на нея да разясни каква ще е цената й, след като предвижда и нови противотанкови оръжия, и военноморски торпеда, и военновъздушни ракети.

Френската връзка

Смята се, че Мицотакис си е избистрил обявената в събота програма след разговори с френския президент Еманюел Макрон, с когото участваха на среща на върха на южноевропейските лидери в Корсика.

Франция решително подкрепя Гърция в неособено топлите й отношения с Турция и Кипър.

В същото време турският президент предупреди френския си колега да не се забърква в случващото се в Гърция Освен това Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да "стои настрана от грешни" действия.

Скандалът между Гърция и Турция ескалира миналия месец, когато Анкара реши да прави проучвания, като изпрати изследователски кораб и малка флотилия да извършат сеизмични изследвания във води, които Гърция смята за свои.

В статия, публикувана тази седмица едновременно в The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung и Le Monde, Мицотакис повтаря желанието си за диалог с Турция, при условие че тя спре да действа "като провокатор".

Припомняме, че миналия месец Гърция подписа договор за морската граница с Египет, който се възприема като отговор на турско-либийското споразумение от 2019 г., позволяващо на Турция достъп до райони в Източното Средиземноморие, където са открити големи находища на въглеводороди.