Хиляди в САЩ са изправени пред нова криза - глад
Секция: СВЯТ
13 Септември 2020 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди в САЩ са изправени пред нова криза - глад Много жители на Л.А. се справят благодарение на социалните кухни

/КРОСС/ "В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929." Всеки втори в този район с 13 млн. жители изпитва сериозни финансови затруднения. Без социалните кухни хиляди биха били обречени на истински глад.

Огромният купол прилича на космически кораб, приземил се на голям паркинг в Лос Анджелис. Много подходящо за Холивуд - фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове, пише "Дойче Веле".

Новият стадион SoFi ще струва общо 5 млрд. долара, осигурени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си помисли, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от автомобили с отворени багажници, чиито собственици са тук, за да получат безплатна храна.

"Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни", казва 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със съпруга ѝ имали порядъчен доход, който позволявал на семейството с пет деца да води нормален живот. Мария работела като фризьорка, а съпругът ѝ - като майстор. Но през март всичко се променило: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, ресторантите заключили вратите си. Много хора изгубили работата си, спрели да ходят на фризьор и да правят ремонти. Така изведнъж семейството на Мария се оказало без никакви доходи. А наемът и разходите за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, но мярката важеше само за семейства, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е сред тях. А формулярите за получаване на пари за безработни се оказали толкова много и толкова сложни, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срамува да бъде тук - на паркинга пред стадиона, където раздават безплатна храна.

"За първи път прибягвам до услугите на социалните кухни", казва още жената.

Всяко семейство получава четири кашона с хранителни продукти - сирене, ориз, фасул, консерви, замразено месо. Доброволци помагат при товаренето - за да става по-бързо, а и за да бъдат максимално ограничени контактите между хората.

"Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им расте стремително", казва шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него, САЩ са свикнали да се справят с кризисни ситуации, но специално в Лос Анджелис не е било толкова зле от световната икономическа криза през 1929 година.

"За съжаление нямаме социалните системи на Европа", добавя Флуд и е благодарен за това, че властите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички продукти, които заради затворените ресторанти и училища иначе щяха да се развалят.