Николай Младенов: Устойчив мир в Близкия изток ще има само с решаване на палестинския въпрос
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2020 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Младенов: Устойчив мир в Близкия изток ще има само с решаване на палестинския въпрос

/КРОСС/ В рамките само на месец две арабски държави от Персийския залив обявиха, че са постигнали споразумения за нормализация на отношенията си с Израел. Преди това израелската държава имаше мирни споразумения само с Египет и Йордания.

Овации за ходовете на Обединените арабски емирства от 13 август и на Бахрейн вчера очаква американският президент Доналд Тръмп, натоварил се с посредничество в името на възпирането на Иран като регионална сила.

Владетелите и на емирствата, и на Бахрейн са поставили като условие Израел да се откаже от намеренията си да анексира части от Западния бряг на река Йордан. Това обаче не се приема с отворени обятия от палестинците - които обявиха общ фронт и народна съпротива и обвиниха Абу Даби и Ал Манама, че им забиват нож в гърба и вредят на каузата за независима палестинска държава.

Иран и Турция декларираха несъгласие с арабско-израелското сближаване.

По тази тема Деян Йотов разговаря в предаването „Събота 150“ със специалния координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според бившия външен министър случилото се между Израел и ОАЕ е в резултат на много дълга работа, тъй като целият дебат, откакто се появи перспективата за анексиране на територии от Западния бряг, е бил структуриран по следния начин: Ако Израел продължи с анексирането на територии, то тогава всички перспективи за нормализация с арабските страни ще отпаднат. Ако се откаже, тогава има перспектива за нормализация.

„Това е много положителен резултат, даващ много надежда за целия регион, за повече сътрудничество в борбата с екстремизма, с икономическата криза, с вируса и живот и здраве на 15 септември трябва да се подпише мирният договор между двете страни“, отбеляза дипломатът.

Той изтъкна, че палестинският президент и ръководство са изразили доста негативно отношение към споразумението между ОАЕ и Израел:

„От тяхна гледна точка положителните елементи са два – че това споразумение спря риска от анексирането, което щеше да бъде катастрофално не само за мирния процес, но и за цялата перспектива за бъдеща независима палестинска държава. И да видят в това споразумение някаква възможност за възстановяване на диалога между тях и израелците, ако трябва с международно посредничество, за да се постигне нещо добро за всички“.

„През ръцете ми са минали няколко споразумения за възстановяване на палестинското единство, за връщането на правителството в Газа, но нито едно от тях не е изпълнено. Много ми се иска да видя едно практично приложение на идеята, че Западният бряг и Ивицата Газа трябва бъдат обединени под управлението на едно правителство, демократично избрано, единно за всички палестинци“, коментира още Николай Младенов.

И изтъкна, че Близкият изток е изтъкан от конфликти – положителната новина за Израел и ОАЕ наистина е добра, но не може да има устойчив мир в целия регион, ако и палестинският въпрос не бъде решен.