Коронавирус: Десетки арестувани в Австралия на протест срещу ограничителните мерки
Секция: СВЯТ
13 Септември 2020 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирус: Десетки арестувани в Австралия на протест срещу ограничителните мерки

/КРОСС/ Полицията в австралийския щат Виктория арестува 74 души и глоби 176 за нарушаване на противоепидмиологичните мерки на протести срещу ограниченията в борбата с коронавируса, които продължават втори пореден ден в Мелбърн, информира "Ройтерс".

Сили за борба с безредиците преминаха през прочутия пазар за зеленчуци и плодове в града "Кралица Виктория" преди влязат в сблъсък с протестиращи. Някои демонстранти хвърляха плодове по полицията, показват телевизионни кадри.

Полицията във Виктория обяви, че е имало между 200 и 250 души на протестите, но не е ясно дали има ранени полицаи.

"Изключително разочароващо е да се видят хора, които не само протестират, но и поставят под риск живота на други жители на Виктория въпреки всички предупреждения", се казва в съобщение на полицията.

Протестите продължиха, след като 14 души бяха арестувани на малки демонстрации в събота.

От понеделник Виктория ще разхлаби много малка част от ограничителните мерки на фона на спад на новите случаи от коронавирус.

В неделя са регистрирани 41 нови случая и седем починали в сравнение с пика от над 700 заразени с коронавирус за ден в началото на август.

В щата Виктория са около 75% от всички над 26 600 случая в Австралия и над 90% от всички 810 починали в страната. Щатската столица Мелбърн е под блокада от шест седмици.

Градът ще остане под сериозни ограничения, но времето, което хората могат да прекарват навън, ще бъде увеличено до два часа на ден и вечерният час ще бъде съкратен с час от понеделник.