Вирусолог призова за нова стратегия в борбата с COVID-19
Секция: Здраве
14 Септември 2020 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вирусолог призова за нова стратегия в борбата с COVID-19

/КРОСС/ Стратегията за борба с коронавируса в световен мащаб трябва да бъде преразгледана основно - за това призова германският вирусолог, ръководител на Института по вирусология и изследвания на ХИВ към университета в Бон, професор Хендрик Стрек, в интервю за „Велт ам Зонтаг".

По думите му в броя на случаите на заразени в света не трябва да присъства бройката на хората, които са дали положителен тест, но са асимптомни.

„Не трябва да се ограничаваме само до сухата бройка в статистиката на случаите", смята вирусологът.

Според него, въпреки нарастването на заболеваемостта от COVID-19 в Германия и други европейски страни, трудно може да се говори за увеличаване на смъртността. Професорът отбеляза, че животът не може да спре заради наличието на заразата, и до момента никой - нито един политик, вирусолог или епидемиолог - не знае „правилния начин за борба с пандемията".

Според Стрек безсимптомните заразени не са непременно болни, дори напротив: "Колкото повече хора се заразяват, без да проявяват симптоми, толкова повече - поне за кратък период от време - те придобиват имунитет", заключи професорът от Бон.

Според последните данни на СЗО в света са заразени над 28,3 милиона души, а над 911 хиляди са починали. /