Редица европейски страни съобщават за рязко увеличаване на Covid-случаите
Секция: СВЯТ
14 Септември 2020 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Редица европейски страни съобщават за рязко увеличаване на Covid-случаите

/КРОСС/ Австрия обяви, че е навлязла във втора вълна на епидемията от Covid-19. За рязко увеличаване на случаите съобщиха и редица други страни.

"Намираме се в началото на втората вълна", заяви заяви канцлерът Себастиан Курц. 870 случая за денонощие са регистрирани в 9-милионна Австрия, общо 33 000 са заразените, 750 - починалите от началото на пандемията. Канцлерът предупреди, че скоро в страната ще има по над 1000 новозаразени на ден. Той призова населението строго да спазва мерките и максимално да ограничава контактите.

Чехия съобщи за нов рекорден брой заразени - 1500. За пети пореден ден случаите са над хиляда в страната с 10.5 милионно население. Правителството затегна правилата за носене на маски, но се стреми да избегне строга карантина.

Рекорд и във Франция - над 10 500 нови заразени. Премиерът Жан Кастекс предупреди, че положението се влошава и призова гражданите строго да спазват хигиена и дистанция и да носят маски. В писмо изтъкнати медици призоваха да се да се избягват събирания с роднини и приятели в закрити помещения. Франция е една от най-пострадалите от коронавируса европейски страни с над 30 000 смъртни случая.

Почти толкова са и в Испания, където също отчетоха най-големия брой заразени за денонощие от началото на пандемията - над 12 000. Въпреки това в Мадрид участниците в антиправителствена демонстрация не спазваха дистанция. Те изразиха недоволство от от начина, по който кабинетът на социалиста Педро Санчес действа в кризата.

В Индия дневните случаи надхвърлиха 94 000 , общо - над 4.7 милиона. Порблемът е, че не се спазват правилата, смятат жители на Делхи:

"Случаите на коронавирус се увеличават и са нужни предпазни мерки, но хората не ги спазват. Както можете да видите на пазара, няма дистанциране и заради това това случаите нарастват. Вече са почти 100 000 на ден".

Спад в броя на заразените има в Южна Корея. Временно ще бъдат смекчени ограничителните мерки в района на Сеул, където живеят половината от жителите на 52-милионната страна.