Президентът на Беларус Александър Лукашенко е на посещение в Русия
Секция: Русия
14 Септември 2020 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е на посещение в Русия

/КРОСС/ На фона на продължаващите антиправителствени протести в Беларус президентът Александър Лукашенко пристига на работно посещение в Русия.

В Сочи Лукашенко ще се срещне с руския президент Владимир Путин. От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус, включително перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава.

Лукашенко ще поиска от Кремъл не само политическа, но и икономическа подкрепа под формата на кредити и евтини газ и петрол. Това заяви на БНР беларуският политолог Александър Класковски, който прогнозира, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи:
„Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури".

Владимир Путин призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той каза още, че по молба на Лукашенко е създал резерв от служители на руските силовите структури, които са готови да заминат за Беларус, ако се наложи.