Нова измамна схема в мрежата използва името на „Български пощи”
Секция: Технологии
14 Септември 2020 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова измамна схема в мрежата използва името на „Български пощи”

/КРОСС/ Нова измамна схема в мрежата използва името на „Български пощи". За това сигнализираха зрители на NOVA. Този път измамниците обещават атрактивни награди от името на Пощите след участие в онлайн томбола. За да получат наградата обаче, потребителите са принуждавани да плащат транспортни разходи и предоставят лични и банкови данни.

При новите схеми измамниците обещават награди - мобилни телефони последен модел, при участие в различни анкети, игри и томболи. Потенциалните жертви се атакуват през реклами в социалните мрежи или чрез фишинг имейли, а в тях активно се използват името и логото на „Български пощи".

Реклама във Facebook обещава атрактивната награда при участие в онлайн томбола. Според публикацията - играта е организирана от „Български пощи", а в надпреварата за смартфоните участват само 10 късметлии, подбрани на случаен принцип. Сред избраните да опитат късмета си в годишната игра на пощите се оказва Галатея Михова.

Имаше игра с отваряне на кутии, в които пише „опитай пак" или „печелиш смартфон". „Български пощи", както всички знаем, е утвърдена институция и може да се има доверие. Всеки би се доверил на позната и утвърдена марка, казва тя.

Така решава да участва. За да спечели наградата трябва да открие телефон в поне една от виртуалните пощенски кутии в онлайн игра. Според инструкциите - печелившите се пренасочват към официалния уеб сайт на сертифициран партньор, където се попълват данни за доставка и се заплаща транспортна такса от 25 лв. Обещанието е, че смартфонът ще пристигне от 5 до 7 дни.