Най-големият леден шелф в Гренландия се топи
Секция: Наука
14 Септември 2020 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-големият леден шелф в Гренландия се топи

/КРОСС/ Голям блок се е отчупил от най-големия останал леден шелф в Арктика - 79N - в североизточна Гренландия, предаде Би Би Си.

Откъснатата секция е с площ от 110 квадратни километра. Сателитни снимки показват, че тя се е разбила на множество малки парчета.

Загубата е поредното доказателство, според учените, за бързите промени в климата, които се случват в Гренландия.

„Атмосферата в този регион се е затоплила с около 3 градуса по Целзий от 1980 година насам. А през 2019 и 2020 година регистрирахме рекордни летни температури", заяви д-р Джени Търтън, полярен изследовател от германски университет.

79N е с дължина грубо 80 км и ширина 20 км и е плаващият преден край на ледения поток на Североизточна Гренландия.

На сателитните снимки се виждат също така голям брой разтопени езера върху повърхността на ледения шелф. Наличието на толкова течна вода често е проблем за ледените платформи. Попадането на водата в цепнатини може да помогне за разцепването на леда.

Океанографи също са документирали по-топли морски температури, което означава, че леденият шелф почти със сигурност се топи и отдолу.

79N стана най-големият леден шелф в Арктика сравнително наскоро, след като ледникът Петерман в Северозападна Гренландия загуби голяма част от площта си през 2010 и 2012 година.