Проф. Младенов: Нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство
Секция: Интервюта
14 Септември 2020 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Младенов: Нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

/КРОСС/ Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

Създаването на една такава болница е тежък технологичен процес, каза в предаването "Преди всички" проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по "Спешна медицина" и участник в обсъждането. Проф. Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда" и автор на книга за изграждането на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива спешни звена - „Пирогов", Трета градска болница и тук-там разхвърляни неонатологии, уточни проф. Младенов. По думите му едва след като се реши коя от двете концепции ще бъде избрана - за реновирането и инженерно-строителното укрепване на съществуващия скелет на сграда, или тоталното разрушаване, за да се направи изцяло нова сграда, съобразена с изискванията на 21 век, лекарите ще могат да се намесят с експертизата си и като своеобразни интериорни дизайнери по области ще могат да предложат как да се структурира бъдещата детска болница.

„Все още нещата са в един етап като биполярно разстройство. Обществеността и експертите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница. Превалиращата теза е, че съществуващата сграда ще се запази. /.../ Има една приказка - докато атовете се ритат, магаретата реват. Ние си чакаме момента, когато ще кажат - ето ви сградата, това е нашето окончателно решение и в тази сграда ще направим това, което вие искате", коментира проф. Николай Младенов пред БНР.

Тя ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България, уточни проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават специализирана грижа през деня и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има 5 вида интензивни легла. Капацитетът ще бъде около 500 легла.