„Шпигел“: Как българският премиер Борисов помагал на Ердоган в гоненията на негови противници
Секция: Анализи
14 Септември 2020 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Шпигел“: Как българският премиер Борисов помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

/КРОСС/ Разследване на "Шпигел" показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България нарушил международните конвенции, пишат авторите на материала Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

Авторите коментират, че Реджеп Тайип Ердоган обвинява германското правителство в помощ за тероризма и квалифицира Франция като провокатор. От седмици той заплашва с морска война срещу Гърция в борбата за газови находища.

"Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално мъжко приятелство".

Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на кризата с коронавируса Турция достави маски и тестови комплекти на София.

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

Разследванията на "Шпигел" показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима - и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

Тайната кореспонденция от турското посолство в София, до които „Шпигел" си осигурил достъп, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. - въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.

Така списанието информира за подробностите около депортирането на Абдула Бююк, когото Анкара обвинява във връзки с организацията на противника на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Бююк без много шум беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без съдебен процес, без да му се даде възможност за консултация с юрист или да обжалва решението на София. За отбелязване е също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала убежище на турчина.

От „Шпигел" уточняват, че българският премиер Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския посланик в София, за да обсъдят случая Бююк.

Малко спо-късно е имало среща и между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От публикацията в немското списание се разбира, че Цацаров бил предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

От „Шпигел" правят извода, че с действията си Борисов, Цацаров и шефът на българските тайни служби са помагали на Ердоган да преследва своите политически опоненти. Това нарушава международните конвенции в повечето европейски държави, констатира списанието.