Антон Дончев получи плакета на вицепрезидента навръх 90-я си рожден ден
Секция: КУЛТУРА
14 Септември 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Дончев получи плакета на вицепрезидента навръх 90-я си рожден ден

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента на връх 90-я му рожден ден, предаде репортер на БГНЕС.

Плакетът се връчва на българския белетрист и автор на исторически романи, сред и които и световнопризнатия роман "Време разделно" в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност. Честването му е под патронажа на вицепрезидента Йотова. По време на церемонията вицепрезидентът прочете цитат на Дончев и пожела кокалчетата ни да издържат колкото е необходимо, за да издържим и да се справим с изпитанията на времето. От своя страна академикът заяви, че е най-важно да запазим достойнството си и да останем изправени, въпреки опитите да бъдем наведени и на четири крака отново.

"И това ще мине", увери Дончев.

В залата беше показан и оригиналният ръкопис на "Време разделно". Дончев каза, че когато напише произведение, съпругата му казва, че го е изпял, а не написал.

"В този ръкопис няма нито една поправка", каза той и каза, че когато пееш няма как да поправя грешки.

По-късно днес, от 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.