Космическият обект Оумуамуа може да е струпан прах
Секция: Наука
14 Септември 2020 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият обект Оумуамуа може да е струпан прах

/КРОСС/ Загадъчният междузвезден обект Оумуамуа, който е с необичайната форма на пура, може да е агрегат от прах, твърдят норвежки астрономи, цитирани от сайта Спейс.

Откакто беше открит в Слънчевата система през октомври 2017 г., Оумуамуа предизвиква различни теории какво може да представлява и как се придвижва толкова бързо - с около 92 000 км/ч. Някои дори го обявиха за НЛО, други го определиха за комета или астероид.

Астрономи, ръководени от Джейн Лу от университета в Осло, сега твърдят, че той се е образувал от скалист материал и прах, изветрен от ядрото на екзокомета, като с времето е нараствал. Оумуамуа се придвижва с космоса, изтласкван от слънчевата радиация.

Кометата, от която се е откъснал първоначалният материал, вероятно е била с дълъг период, която се отдалечава много от звездата си. Заради нейната слаба гравитация Оумуамуа се е отделил от нея по траектория към междузвездното пространство и така е навлязъл в Слънчевата система.
Според норвежките астрономи с усъвършенстването на телескопите ще започнем да виждаме повече междузвездни обекти. Засега са известни само два. Другият е кометата 21/Борисов, открита през август 2019 г.

През април беше предложена друга теория за Оумуамуа - че може да се е откъснал от по-голям обект заради притеглянето от близка звезда.