Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2020 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Той коментира слуховете, че училищата ще бъдат затворени отново и че се подготвят КПП-та

/КРОСС/ "Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", заяви в ефира на "Здравей, България" главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев относно слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври. Според него няма причина държавата да затваря училищата.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", обясни той.

Кунчев коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне.

"Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", заяви доц. Кунчев.

Според него не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища ,тъй като те имат различен брой ученици. Със сигурност ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище. Доц. Кунчев е убеден, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си. Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни.

"Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", каза още той.

Според него е важно как се разпространява вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат. Доц. Кунчев обаче е на мнение, че то затваряне на градове няма да се стигне.

"Прагът е различен за всяка седмица, за месец. Не е една и съща заболеваемостта през ноември, декември или февруари. Нямаме статистика за коронавируса, за да кажем, че ще е така. Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ", каза още той.