Пулмологът: Няма достатъчно информация дали трябва или не да се носят маски в училище
Секция: Здраве
15 Септември 2020 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пулмологът: Няма достатъчно информация дали трябва или не да се носят маски в училище

/КРОСС/ За съжаление няма достатъчно информация дали трябва или не да се носят маски в училище. След време, ще се прецени дали в училищата, в които по-строго са носени маски ще има по-малко заразени. Това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев. В класната стая контролът е по-голям от учителя, отколкото в коридора, коментира пулмологът задължителното носене на маски от децата в коридорите на училищата. Маските не могат да бъдат вредни - хората, които оперират и лекуват носят маски по 8 часа на ден. Остава въпросът доколко са полезни предпазните средства, каза д-р Симидчиев.

Трябва да имаме обща нагласа за "новата нормалност", а тя изисква да ограничаваме разпространението на вируса, разкри експертът. Важно е да предотвратим заразените деца в училището. Родителите трябва да мерят температурата на децата, коментира пулмологът. Маската е по-ефективна от шлема що се отнася до капковото разпространение, завърши д-р Александър Симидчиев.

Проблемът в началото на учебната година идва от това, че Министерството и въобще държавната политика в образованието е една, тя се отнася до средностатистическия ученик, а не до отделните случаи. Това каза от своя страна проф. Тодор Танев. В този смисъл не е възможно и не е нормално да мислим, че може да има капацитет нашата образователна система да удоволетворява всякакви индивидуални случаи на родители. Затова се подхожда до този сравнително болезнен и малко по-груб начин да се гледа кое е мнозинството, защото огромното мнозинство от родителите приема предприетите противоепидемични мерки, а малцина са тези, които не ги приемат, смята още проф. Танев.