Световен ден за борба с лимфома
Секция: Здраве
15 Септември 2020 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден за борба с лимфома

/КРОСС/ На 15 септември отбелязваме световният ден за борба с лимфома. Заболяването е трудно за диагностициране, тъй като в голяма част от случаите протича безсимптомно. Лимфомите са злокачествени хематологични заболявания и са петият по честота рак.

Лимфомите са най-често срещаните злокачествени хематологични заболявания. Делят се на две големи групи: Болест на Ходжкин и Неходжкинови лимфоми, обяснява хематологът д-р Лилия Соколова от столичната болница "Свети Иван Рилски".

Заболяването засяга лимфоидните органи - като далак, лимфни възли, черен дроб и тонзили. Често заболяването протича безсимптомно посочва д-р Соколова.

Обикновената кръвна картина не винаги може да даде информация за наличие на заболяването, казва д-р Соколова.

Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за благоприятен изход. При нас 80000 души годишно в САЩ се открива нехочкинов лимфом. При Хочкиновия лимфом има два пика на заболяването, казва д-р Соколова.

След диагностициране на заболяването от съществено значение е бързото и точно лечение, обясни лъчетерапевтът д-р Илиана Колева от болница Свети Иван Рилски. Онкологичен комитет решава кое е най-доброто лечение за съответния пациент.

Най-успешно е лечението в ранните стадии на заболяването, когато става въпрос за локализиран стадий на болестта. Тогава има успех и при провеждането и на химиотерапия, и на лъчетерапия, казва д-р Колева.

Целта на 15 септември, когато отбелязваме Световния ден за борба с лимфома, е да се повиши информираността за заболяването, като по този начин ранните симптоми станат по-разпознаваеми, а ранната диагностика би увеличила шансовете за успешен изход на заболяването.