3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението
Секция: Автомобили
15 Септември 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението

/КРОСС/ Със съдействието на Министерството на образованието започна оборудването на кабинети и общи помещения в училищата с информационни табла, обединяващи някои от основните пътни знаци. Целта е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст. Идеята е на Европейския център за транспортни политики и се реализира от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП), съвместно с Българска браншова асоциация "Пътна безопасност".

Първите информационни табла се поставят в училища в столицата, а до края на месеца ще бъдат разпространени и в страната. Препоръката на организаторите е да бъдат монтирани в кабинети, в които ще се провеждат часове по безопасност на движението по пътищата или на места, през които преминават ежедневно учениците. Така пътните знаци ще бъдат постоянно на видно място и разпознаването им ще е много лесно.

В информационните табла има и интерактивен елемент - всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента там са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, които ДАБДП разработи, като предстои да се добавя още полезна информация, а в бъдеще - и онлайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци (пешеходна пътека, светофар, деца и др.), знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.).

Децата стават участници в движението още преди да тръгнат на училище и е важно как ще ги подготвим от ранна възраст по отношение на правата и задълженията им на пътното платно. Познаването на пътните знаци е основен елемент за правилното им поведение и затова смятаме, че инициативата е отличен начин за създаването на трайни знания.