Решават за повишената цена на природния газ на закрито заседание утре
Секция: ИКОНОМИКА
15 Септември 2020 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Решават за повишената цена на природния газ на закрито заседание утре

/КРОСС/ Утре, сряда, КЕВР ще утвърди на закрито заседание цената за месец септември, по която „Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тя ще бъде по-висока от досегашната, но няма да доведе до увеличение на цената на парното, увериха от „Булгаргаз".

Както беше публично обявено, с писмо до енергийния регулатор от 01.09.2020 г. „Булгаргаз" ЕАД поиска да бъде прекратено административното производство, образувано по заявленията на обществения доставчик от 11.08.2020 г. и 01.09.2020 г. за утвърждаване на цена на природния газ за месец септември 2020 г.

Във връзка с внесеното заявление Комисията за енергийно и водно регулиране днес проведе открито заседание, на което беше изслушано становището на заявителя по изготвения доклад за утвърждаване на цена на природния газ за месец септември 2020 г.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз" ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На днешното открито заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов подчерта, че докладът обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 г.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром экспорт" от 2 март 2020 г.

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула. Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ „Булгаргаз" ЕАД е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ за дейността „обществена доставка и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.