Животът в орбита променя мозъка на космонавтите
Секция: Наука
15 Септември 2020 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Животът в орбита променя мозъка на космонавтите

/КРОСС/ Мозъкът на космонавтите, пребиваващи на Международната космическа станция /МКС/, се променя така, че да може те да се адаптират към условията в космоса, установиха руски учени, цитирани от ТАСС.

Агенцията се позовава на проучване, ръководено от Елена Томиловская, водещ научен сътрудник в Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките.

От 2013 година Роскосмос съвместно с Европейската космическа агенция провежда експерименти по изучаване на мозъка на космонавтите. От получените изследвания на 11 руски космонавти става видно, че по време на пребиваването им на МКС е намаляло съдържанието на сивото им вещество в мозъка, като в същото време се е увеличил обемът на бялото вещество и на гръбначно-мозъчната им течност.

При проведените изследвания, осъществени преди полета, на деветия ден от пребиваването им на МКС и след половин година в орбита, при космонавтите се наблюдава увеличение на обема на бялото вещество в някои определени зони на мозъка. "Беше установено увеличение на бялото вещество в областите, свързани с контрола на движенията, поддържането на равновесие и с възприятието на положението на тялото. Това се налага от факта, че мозъкът трябва да се приспособи и да си изработи нови стратегии в космическите условия на безтегловност. Необходим е друг двигателен контрол, тъй като в орбита механиката на движенията е съвсем различна и тя наподобява по-скоро плуване", пояснява Томиловская.

Наблюдавано е и намаляване на сивото вещество в определени зони на мозъка на космонавтите. Но процесът не се оказал невродегенеративен и необратим. Между шест и седем месеца след завръщането им на Земята, обитателите на МКС възвръщат първоначалния обем на сивото си вещество. Това говори за факта, че в космически условия не се наблюдава ускорено отмиране на нервни клетки. "Става дума по-скоро за уплътняване на сивото вещество вследствие на увеличения обем на гръбначно-мозъчната течност", отбелязва Томиловская.

Мозъчните промени не се отразяват функционално на космонавтите, чиито когнитивнни функции не намаляват в космически условия. В орбита те могат да понесат големи когнитивни натоварвания при осъществяването на най-различни експерименти, установи проучването.