Навършват се 130 години от рождението на Агата Кристи
Секция: КУЛТУРА
15 Септември 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Навършват се 130 години от рождението на Агата Кристи

/КРОСС/ На 15 септември 2020 г. се навършват 130 години от рождението на британската писателка Агата Кристи, влязла в историята като "кралицата на криминалния роман", предава ТАСС.

Истинското й име е Агата Мери Кларис Милър. Тя е родена на 15 септември 1890 година в английското курортно градче Торки в графство Девън в заможно семейство. Баща й Фредерик Алва Милър е богат американски борсов посредник, а майка й Клара Милър е англичанка, родена в Белфаст през 1854.
Агата е третото дете в семейството, получава домашно образование и сериозно се занимава с музика /пиано, вокал/, но поради изключителната си притеснителност тя никога не се изявява пред публика. Главното увлечение в детството й е четенето на книги, като нейни любими автори са Луис Карол, Чарлз Дикенс, Уолтър Скот, Александър Дюма и др.

През 1914 година Агата Милър се омъжва за военния летец Арчибалд Кристи и взема неговото фамилно име. По време на Първата световна война нейният съпруг е отправен във Франция, а Агата работи в болницата в Торки като медицинска сестра. В този период тя се увлича по фармакологията, най-вече по отровите. За известно време работи и като фармацевт в аптека. Изследователите считат, че по-късно този неин интерес намира отражение в творчеството й. В него са описани над 80 убийства, извършени с отравяния.
Първия си криминален роман "Аферата в Стайлс" Кристи пише през 1916 година, а той излиза едва през 1920 година. В него дебютират гениалният белгийски детектив Еркюл Поаро, капитан Артър Хейстингс и инспектор Джап. Впоследствие тези персонажи ще бъдат основни в над 30 произведения на авторката.

През 1926 година излиза романът и "Убийството на Родъжър Акройд" издаван също като "Алиби". Повествованието се води от името на един от персонажите, помагащи в разследването, който се оказва накрая и убиецът. Книгата й се възприема като революционна в жанра.

През 1926 година Арчибалд Кристи иска развод, след което писателката изчезва за 11 дни. Накрая тя е открита в хотел в град Харогейт в графство Йоркшър. Агата Кристи твърди, че за кратко време е изгубила своята памет и избягва да говори на тази тема. През 1928 година разводът е факт, след което през 1930 г.тя се омъжва за археолога Макс Малоун, който е с 14 години по-млад от нея. Тя участва с него в археологически разкопки, започва да изучава древни езици и история. Всичко това й помага при разработването на нови сюжети.

През 1930 година излиза романът и "Убийство в дома на викария" в който се появява героинята й мис Марпъл, възрастна дама, увлечена в разследването на загадъчни престъпления. Впоследствие Кристи публикува около 30 романа и разкази с нейно участие.
Общо авторката е публикувала 14 сборника с разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот. Сред най-популярните й книга са "Убийство в "Ориент-експрес", "Смърт край Нил", "Десет малки негърчета", който Кристи счита за най-доброто си произведение.

По данни на изследване, проведено през 2019 година, Агата Кристи е най-популярният автор в света. Нейните книги заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир. Продадени са над милиард екземпляра от нейните криминални романи, издадени на английски език, и още толкова, преведени на над 100 езика. Тя е и най-превежданият автор в света.

През 1971 година Агата Кристи е отличена с Ордена на британската империя. На 12 януари 1976 година тя приключва жизнения си път на 85-годишна възраст.