Хъркащите са с три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от COVID-19
Секция: Здраве
15 Септември 2020 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хъркащите са с три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от COVID-19

/КРОСС/ Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от Ковид-19, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея. Пациентите, страдащи от увреждането, което предизвиква хъркане и задавяне, когато мускулите на гърлото временно са отпуснати и блокират дихателните пътища по време на сън, са изложени на значително по-голям риск при Ковид-19.

Около 1,5 милиона души страдат от сънна апнея в Обединеното кралство. Около 85 процента от случаите остават недиагностицирани. В САЩ страдащите от това заболяване наброяват 22 милиона.

Екипът на д-р-р Мишел Милър изтъква, че обструктивната сънна апнея е свързана и с други заболявания, като затлъстяването, което също е рисков фактор за смъртност при Ковид-19. Милър предупреждава хората с апнея да са особено предпазливи, за да не бъдат заразени от новия коронавирус. Те трябва особено стриктно да спазват социална дистанция, да носят предпазни маски и незабавно да се подложат на тестове при първи симптоми на Ковид-19.