Празникът на София в Регионалния исторически музей –София
Секция: КУЛТУРА
16 Септември 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празникът на София в Регионалния исторически музей –София

/КРОСС/ Регионалния исторически музей -София прибавя нов акцент към постоянната си експозицияв Деня на София -17 септември 2020 г. Това е монетното съкровище от пл. „Света Неделя". Допълнително, в чест на празника в Музея могат да бъдат посетени освен постоянната и пет временни изложби.Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей -София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 г. В този значим ден историческият разказ за града се допълва с откритото при археологически проучвания на пл. „Света Неделя" монетно съкровище.То е намерено в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети, всички поставени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събиранов продължение на векове. Откритите в него монети се датират в периода II в. пр. Хр. -III в. сл. Хр.

До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този период, открито при археологически разкопки. Включва три групи монети -римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от най-малък номинал.В Деня на София посетителите могат да разгледат и следните временни експозиции:-„Археология на София и Софийско" е ежегодна изложба със своето шесто издание. Представя резултатите от проучванията встолицатаотпредходния сезон. Намира се в залата за временни експозиции на партерния етаж.-„История помежду"е проект на Фондация „Изкуство -дела и документи". Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Включва два компонента-„Жените на София"и „Историята като образ" (с изложбата „Фрагменти"). Намира се сред залите на постоянната експозиция и в Централното фоайе.-„Трима архитекти -юбиляри"се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за временни експозиции на първия етаж.-„Под небето на София" е фотоизложба на „Етюд-и-те на София". Визуалният разказ изследваградапрез призмата на покривите.Намира се в залата под куполитена втория етаж.- „Дивата София"е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика" (бул. „Княгиня Мария Луиза" 16).

В Деня на София Регионалният исторически музей -София ще представи и филм, създаден за хора с увреден слух. Разказът, посветен на постоянната експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се използва в музейните образователни програми.