Пожарът между Стара Загора и Хасково е под пълен контрол
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2020 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарът между Стара Загора и Хасково е под пълен контрол

/КРОСС/ Пожарът, който трети ден бушува между няколко села на границата на областите Стара Загора и Хасково, не стихва. Горят хиляди декари смесена гора, треви и храсти.

Директорът на областната пожарна в Стара Загора комисар Стоян Колев заяви, че върху целия периметър на пожара е осъществен контрол. "Все още работим от югоизток и от югозапад, за да сме сигурни, че тези огнища, които вчера се събраха вътре в периметъра, днес няма да се получат изненади от тях", добави комисарят.

Екипи на пожарната са разположени на всички опасни точки, а останалите се наблюдават с обходи на всеки половин-един час. Пожарникарите от Хасково работят интензивно, като при тях ситуацията също е овладяна.

"Периметърът е 20-ина километра и трябва да сме изключително сигурни, вятърът, който дойде следобед, че няма да има проблеми след това", каза още комисар Колев.

Около 15 000 декара смесена гора, треви и храсти засегна огънят тук. Каква е причината - тепърва ще се установява, като не е изключена и версията за умишлен палеж.

Няма опасност за хората и населените места.

"Охраняват се вече загасените участъци, ситуацията е под пълен контрол и се надяваме, че днес вече навсякъде ще бъде потушен огънят", заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Тя обясни, че вероятно в някакъв момент е имало пряка опасност за населените места и затова е включена тежка техника, за да бъде направен просек и да бъде защитено населението. "Получихме помощ от ТЕЦ-а и от "Мини Марица изток", от много доброволци, от горското военни поделения също се включиха в гасенето на пожара", допълни Микова.

Областният управител на Стара Загора каза още, че се работи по всички версии, но все още е рано да се каже каква е причината. Според нея вероятно е човешка грешка или немарливост.