Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване крие риск от манипулации
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване крие риск от манипулации

/КРОСС/ Промените в Изборния кодекс трябва окончателно да бъдат приети днес от депутатите. Според експерти машинното гласуване има както добри страни, но и крие рискове.

В страните в Европа, в които имаше такова гласуване, то отпадна заради директни манипулация на вота, каза проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване". Относно идеята на управляващите в секциите у нас да може да се гласува с машини, но и с хартиена бюлетина, специалистът обясни, че това е правилно. И даде аргументи - може да има срив на машината; ще отнеме часове докато докарат нова; може да има и злонамерено увреждане. По думите на Константинов основният минус на машинното гласуване е по-лесното манипулиране на вота.

Бившият член и говорител на ЦИК Цветозар Томов пък обясни, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини. Сега отново се променят правилата. Това е една изключително порочна тенденция. По-добре да го няма, ако ще се провежда така. Гаранция с технологии не може да се постигне, коментира Томов. И бе категоричен, че ще се изхарчат много пари за нещо, за което не сме сигурни, че трябва да го има. Прогнозира, че 75% от хората ще продължат да си гласуват с бюлетина, а само 25 на сто - машинно.