Няма места за над 10 хиляди деца в детските градини в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма места за над 10 хиляди деца в детските градини в София

/КРОСС/ Над 10 хиляди деца в София все още не могат да посещават детска градина, защото липсват места. Въпреки приетото решение да се компенсират финансово родителите на тези деца, това не решава проблема, затова и дебатите продължават.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всяка от последните десет години кметът на София Йорданка Фандъкова обещава как до една-две, до три години изцяло ще бъде решен проблемът с недостига на места. Резултатът - всяка година много деца остават извън системата на общинските детски градини и ясли, и родителите им, ако имат тези средства са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите, коментира още Бонев. Според него проблемът не е само социален, а и икономически, защото понякога се налага единият от родителите да напусне работа, за да се грижи за детето си. Бонев каза, че е внесъл доклад, който цели постигането на първите стъпки по решаването на проблема с недостига.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев коментира, че децата са безспорният приоритет на София и доказателството за това е свършеното през последните години. Над 100 са новите сгради в рамките на Столична община, новопостроени и такива с обновена фасада или вътрешност. В момента се строят 17 нови детски градини, заяви Вучев. Той допълни, че от началото на годината до 15 септември има разкрити над 900 места, а до края на годината ще има построени още над 5 сгради.