Явор Божанков: Това, което ГЕРБ написаха като изборен кодекс, е обида
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2020 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Това, което ГЕРБ написаха като изборен кодекс, е обида

Дебатът трябва да бъде кога и в кой момент правителството ще подаде оставка

/КРОСС/ „Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, а на неправителствения сектор и на експертите. Това, което ГЕРБ написаха като изборен кодекс, или това, което наричат изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е сбор от норми, които си противоречат. Старият председател на Централната избирателна комисия напусна, защото ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Новият председател ще трябва да поеме цялата отговорност и ще излезе основният виновник." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков пред БНТ.
„ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот и трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му се прехвърля", поясни социалистът.
Божанков заяви, че въвеждането на машинен и хартиен вот, успоредно, е пълен абсурд. „Всички достойнства на машинния вот ще се загубят, но този дебат няма нужда да го водим. Дебатът трябва да бъде кога и в кой момент правителството ще подаде оставка. Говорим за правителство, което е тежко изчерпано откъм легитимност. За мнозинство, което крепи форума си на гласовете на ДПС, и което приема законите си с гласовете на Марешки. Пред очите на българите изтъргуваха Конституцията за два плажа", каза Божанков. Народният представител добави, и че от четири години ГЕРБ само говори за машинното гласуване, а това е несериозно.
„В опита си да се доберат до редовни избори, ГЕРБ предложиха нова Конституция, правила за избор на Велико Народно събрание. Те вкарват предложения, които после сами отхвърлят. Губят времето на България, а успоредно с това правителството поема пет милиарда дълг. Това означава, че моите деца ще изплащат заеми, които са поети по неясни критерии", коментира депутатът от БСП.

Божанков припомни, че БСП извика и министър-председателя, и главния прокурор в Народното събрание, но те не се появиха. „Все пак виновниците да има протести са двама - Бойко Борисов и Иван Гешев. Единият излезе в отпуск и до ден днешен не е дошъл, другият също. Разбираме неща от "фейсбук", тъй като България има виртуален министър-председател, тъй като го виждаме в социалните мрежи, но не и в Министерски съвет", заяви той.

Относно искането за Велико Народно събрание, Божанков заяви категорично, че това е вредно за конституционализма в България. „Това е абсурдна идея от страна на ГЕРБ. Предложението им като Конституция е всъщност критикувано от всеки експерт в страната", заключи социалистът.