Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен
Секция: Шоубизнес
16 Септември 2020 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нина Николина и „Магическите гласове“  възкресяват традицията на народната песен

Премиерата на „Традиции" е на 29 септември в Бургас.

/КРОСС/ В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара й има известни като „Излел е Дельо хайдутин" и малко известни като "Наведа", "Пладнина прейода", „Пойде мома" .
През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора „Магическите гласове на България", с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.
Новият документален концерт - спектакъл "Традиции" се занимава с историята на българската песен и различните й интерпретации през годините.

video: https://youtu.be/aKkLDYoUyQs

Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора", Бургас. Проектът е подкрепен от Министерство на културата.
„За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен", споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове".
В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни с акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин", „ Седнало е Джоре", „Бре Петрунко ", „Дилмано", „ Полегнала е Тодора " , „Мори айда, айда", „ Вечеряй Радо" и други , както и не токова известни двугласи и тригласи.
Концерт - спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.

„Традиции" не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.
След успеха на „Магическите гласове" пред европейския елит в Страсбург, Берлин и др., екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл „Традиции", предназначен за българската публика.
В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.
Документалният концерт-спектакъл „Традиции" на Нина Николина и хор „Магическите гласове" като независими артисти е с подкрепата на Министерство на културата.
В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен стил на проектите и,
вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие „Нина Николина и „Магическите гласове" пътуват" в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би в света ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.
Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето, една разходка сред красотата на българската природа и традиции.