Вигенин: Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е потвърждение за политическата кома на това Народно събрание
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2020 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин: Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е потвърждение за политическата кома на това Народно събрание

Декларация от името на ПГ на „БСП за България"

/КРОСС/ Уважаеми български граждани,
Уважаема г-жо председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Парламентът е най-представителната изборна институция в България. В Република, с парламентарно управление, Народното събрание има централна роля в приемането на законодателството, утвърждаването на министър-председателя и състава на Министерския съвет, контрол върху дейността им, избора на редица висши длъжности и персонален състав на органи и комисии. Няма да ми стигне времето, за да изброя всичко, което едно народно събрание е призовано да извършва от името на гражданите и в техен интерес. Понякога сами не осъзнаваме огромната институционална власт, която е концентрирана в ръцете ни. Огромната власт, обаче, означава и огромна отговорност. Означава, че тук няма място за дребни партийни заигравки, за долнопробен лобизъм, за системен законодателен враг, за пренебрегване на държавния интерес в името на нечий частен дневен ред. За съжаление, в последните години именно тези явления се настаниха трайно в българския парламент. Те доведоха до стряскаща липса на доверие в институцията от страна на българските граждани. Липсата на усещане за мисия превърна парламента в закърняващ придатък на изпълнителната власт, което е в пълно противоречие не само на парламентарните традиции, но и в противоречие на българската Конституция. В тези години на доминиране от ГЕРБ и сателитите им мнозинства, бяха нанасяни удар след удар върху самата същност на парламентаризма. За да стигнем до днешното положение, в което зам.-председател на Народното събрание получава на втора инстанция присъда от четири години за изнудване и рекет.
Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Смятаме, че не. Няма да разсъждаваме върху презумпцията за невинност. Присъдата подлежи на обжалване и последната инстанция е тази, която ще се произнесе окончателно. Но този факт сам по себе си хвърля тежко петно върху и без това сринатото доверие на българския парламент. И нямаше да се изправя тук днес от името на ПГ на „БСП за България", ако това засягаше само 44-тото НС. За нас то е изчерпано, така както е изчерпано и излъченото от него правителството. Всеки ден удължаването му оттук нататък е никому нужна агония.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание. Именно затова поставяме този въпрос и предлагаме две възможни решения: едното е към ПГ на „Воля", другото е към ПГ на ГЕРБ. Предлагаме ПГ на „Воля" да се възползват от предвидените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като заместник-председател на Народното събрание, или по своя преценка да остави стола празен, или да излъчи друг представител в ръководството на парламента. Когато последната инстанция се произнесе, и ако г-н Марешки бъде оправдан, може отново да заеме мястото си. Ако тази стъпка не бъде предприета от ПГ на „Воля", предлагаме председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента, и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на г-н Марешки от поста заместник-председател на Народното събрание.

Разбираме добре колко чувствителен е този въпрос - как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от „Воля" и на г-н Марешки. Без „Воля" нямаше да има днес и заседание на Народното събрание. Обаче искам да припомня един текст, под който се е подписала почти цялата парламентарна група на ПП ГЕРБ. Цитирам: „Заместник-председателят на Народното събрание, освен задълженията като обикновен народен представител по чл. 155, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, има институционални задължения спрямо парламентарната институция - да утвърждава институционалния и политическия авторитет на Народното събрание като законодателен орган". Сигурно вече се досещате откъде е текстът. В този парламент вие си позволихте да отнемете представителната функция на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов заради изразени от него мнения, което само по себе си беше политическа репресия без аналог в най-новата история на България. Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председателят на Народното събрание, ефективна присъда от 4 години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост? Очакваме незабавни действия от двете парламентарни групи.