Крум Зарков: Новият Избирателен кодекс позволява извращения с изборния процес
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Новият Избирателен кодекс позволява извращения с изборния процес

Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения

/КРОСС/ „Този закон не бива и не трябваше да се казва Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс поради простата причина, че Изборният кодекс нямаше нужда да бъде изменян. Той трябваше да бъде само допълнен и то в няколко конкретни параметри, които няколко пъти изразявахме през последните месеци. Трябваше ясен ангажимент на Министерския съвет към придобиването на нови машини за гласуване и да бъде записано, че тези машини се купуват, а не наемат. Трябваше ясно да се каже кой сертифицира и кой съхранява машините". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна.
Той подчерта, че този закон е трябвало да се казва Закон за допълнение на Изборния кодекс и да бъде кратък и ясен. Зарков е убеден, че по този начин е щял да бъде приет с голямо мнозинство по простата причина, че всички тези решения са изговаряни и изписвани в различни доклади, включително от ЦИК, през годините.
„Ние не тръгваме от никъде, тъй като в последните години имаше експерименти за провеждане на машинното гласуване. И от тези експерименти бяха извадени определени изводи и те можеха да се реализират в Закона. Единственото, което трябваше, за да се случи това, е да има искрено желание за машинно гласуване", отбеляза социалистът. Според него вместо тези няколко ясни параметри, Министерският съвет тотално се е извадил от процеса за придобиване на машините, а въпросите дали да бъдат наемани или закупувани машите, въпросът с институциите, ангажирани с тяхната проверка и сертификация, не се решават.
„Институциите, представени в правна комисия, категорично обясниха, добронамерено, че не бива да бъдат ангажирани в този процес. Чуваемост - нула. Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения. Въпреки това се гласува на инат - защото някой е казал, че трябва да мине. Този Закон за изменение на Изборния кодекс ще се превърне в закон, позволяващ извращение с изборния процес", завърши Крум Зарков.