„Райнпфалц“: Мафиотската система отдавна е превзела България
Секция: Коментари
16 Септември 2020 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Райнпфалц“: Мафиотската система отдавна е превзела България

/КРОСС/ След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага на втора вълна от промени. Първите, които бяха преди 30 години, пометоха комунистическата диктатура, но до истинска демокрация така и не се стигна, коментира вестник „Райнпфалц“.

Макар че страната членува в ЕС от вече цели 13 години, съществен демократичен напредък не бе постигнат. Тъкмо обратното: мафиотската система от корумпирани управляващи и близки до властта олигарси, възникнала по времето на „дивата приватизация” през 1990-те години бе допълнително циментирана, обяснява изданието.

Гешев – марионетка на управляващите и на олигарсите

Едно от централните искания на протестиращите е да се проведе спешно необходимата съдебна реформа. Този въпрос възпламенява и недоволството на българите от недостатъчните механизми за контрол на ЕС, коментира медията и посочва, че главният прокурор Иван Гешев обира омразата на протестиращите, поради това, че е възприеман като марионетка на управляващите и близките до тях олигарси. Ето какво четем там още: „Когато обикновените български граждани потърсят правата си пред съда, делата или се прекратяват, или се протакат с години. Срещу корумпирани държави служители и полицаи, упражняващи насилие, дори изобщо не се разследва”.

Изданието нарича презрително и цинично изказването на Бойко Борисов, че няма смисъл да подава оставка, тъй като само той можел да предотврати завладяването на държавата от мафията. „И това го казва човекът начело на една мафиотска система, която отдавна е превзела държавата”, гласи коментарът на “Райнпфалц”.

Сред протестиращите обаче не се откроява убедителен политически лидер, пишат от германския вестник. Президентът Румен Радев не е възприеман като подходящ от предимно гражданско-либералните демонстранти, поради това, че заема позиции срещу ЕС и НАТО. Освен това Радев използва протестите, за да уреди сметките си с Борисов, коментира още “Райнфалц”. Изданието обръща внимание и на това, че партията на Борисов ГЕРБ, която членува в Европейската народна партия (ЕНП), все още се ползва с благоразположението на германската канцлерка Меркел и на председателката на Еврокомисията Урксула фон дер Лайен. „Обвинението, че подчинява политическата съдба на България на партийнополитически интереси, няма как да бъде правдоподобно оборено от ЕНП: Висшия си пост Фон дер Лайен дължи не на последно място и на гласовете от Борисовата партия”, коментира „Райнпфалц”.

Българите губят търпение

За протестите в България и проблемите с корупцията пише и “Файненшъл Таймс” (ФТ). Изданието твърди, че хватката на олигарсите напоследък отслабва, но връзките им с политиците остават. “Търпението на българите се изчерпва” казва пред ФТ Петър Недевски, собственик на туристическа фирма, който участва активно в протестите. “Корупцията е видима навсякъде”, допълва Елена Касабова, която работи в банка в столицата. “Като добросъвестен данъкоплатец не виждам защо е необходимо да правим дарения за детски болници и основно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите на кабинета обикалят с най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет”, обяснява Касабова пред изданието.

“Протестите демонстрират гнева на хората заради повсеместната корупция в най-бедната държава-членка на ЕС, която според наблюдателите отразява тайното срастване на високопоставени служители, сенчести бизнес групировки и висши представители на съдебната власт”, обобщава “Файненшъл Таймс”. /БГНЕС и Дойче веле