Протестни акции край Народното събрание
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2020 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестни акции край Народното събрание

/КРОСС/ Две протестни акции се провеждат на един от входовете в новата сграда на Народното събрание. В единия участват майките от „Системата ни убива", които твърдят, че няма да напуснат сградата на НС, докато всички депутати не се подпишат под внесена от тях декларация в подкрепа на исканията на протеста за оставки.

Вера Иванова от „Системата ни убива" заяви:

„Няма да напуснем, докато не дойдат депутати, представители на всички парламентарно представени партии плюс независими депутати, за да ги запознаем с декларацията, която ние внесохме сутринта".

Другата демонстрация е организирана от Мая Манолова, която заедно с представители на платформата "Изправи се.БГ" не беше допусната до заседанието на Комисията по енергетика, където ще бъде изслушан председателят на енергийният регулатор Иван Иванов и ръководството на „Топлофикация".

В знак на протест Манолова донесе подарък за Цвета Карянчева - поцинкована кофа:

„За да ѝ кажем, че не трябва да забравя откъде е тръгнала. Тази сграда не е нейна. Тази сграда не е на нейния началник и не е нужно тя да брани с тялото си достъпа на гражданите в сградата на Народното събрание".

Протестиращите заявиха категорично, че са против агресията. Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ" посочи още, че липсата на диалог може да доведе до сериозни последици за страната, а в следващите месеци България ще има нужда от целия държавен ресурс, за да се справи с множеството кризи.

"Тук в това деловодство ще чакаме някоя от парламентарните групи да прояви адекватност и да дойде да ни приеме, за да може да говорим с тях като граждани, като нормални хора, а не да мятаме камъни, дървета, яйца и така нататък. Аз смятам, че агресията ни не трябва да бъде насочвана към органите на реда, които пазят тази сграда и не трябва да бъде насочвана помежду ни като граждани, да се разделяме. Трябва да имат силата и достойнството да седнат със своите съграждани, които са ги избрали, и право куме в очи, за да се чуят нашите искания".