ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2020 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

/КРОСС/ След няколкочасов дебат Висшият съдебен съвет реши от петък да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата. За това настояха съдии от различни съдилища в страната, които се оплакаха от проблеми при използването на системата, внедрена по проект на европейската програма „Добро управление". Тази сутрин част от тях се събраха на протест пред сградата на Съвета, а след това техни представители се срещнаха и със съдебните кадровици.

Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха в срок до 10 декември да бъдат отстранени недостатъци в софтуера и да се извършват необходимите доработки.

Преди системата да спре обаче, тя ще бъде въведена и в последния според графика съд - Върховният касационен съд и ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи, решиха още съдебните кадровици.
По-рано съдии от Софийския районен съд внесоха във Висшия съдебен съвет искане с 148 подписа за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата.

Въвеждането на системата, финансирана по европейската програма "Добро управление", доведе до сериозни затруднения в работа на съдилищата в цялата страна, за което бяха сезирани и съдебните кадровици.

Пред тях съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев предупреди, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си:

"Това не са проблеми, които не са били типични и за предишни системи, но не можем ние в движение с всички дела на гражданите да го правим това. Ще задръстим деловодства, състави. В Софийския районен съд за три седмици ако не работи добре един състав, той затъва и после няма оправяне с години".

Днес съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с въведената преди два месеца с решение на Съвета Единна информационна система на съдилищата. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им.

Насрочено е и извънредно заседание на съдебния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат обсъдени възраженията на съдиите - не само от най-големия български съд, но и от други съдилища в страната. Съдиите настояват, докато проблемите с Единна информационна система не бъдат решени, тя да бъде спряна.

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм "пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия" c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, обясни в предаването „Преди всички" Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години - нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща - от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

„За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор", подчерта още Емил Дечев. Според него има „сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

Членове на ВСС успяха да сформират мнозинство от прокурори, следователи, адвокат и съдии от административни съдилища, които никога няма да работят с тази нова електронна система. Това мнозинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за разпределение на делата, което само по себе си показва системен дефект, коментира Емил Дечев.