Удължават програмата за стаж на младежи в държавната администрация до края на 2021 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2020 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удължават програмата за стаж на младежи в държавната администрация до края на 2021 г.

/КРОСС/ Висшисти до 29 години могат да кандидатстват по програма "Старт в кариерата".

Те ще могат да натрупат 1 година стаж по специалността си в министерства, агенции и други държавни структури. Условието е да нямат стаж по специалността и да са регистрирани в Бюрата по труда.

Набирането на кандидати започва през октомври. До тогава ще стане ясно и колко ще бъдат свободните места за стаж в държавната администрация.

През тази година по програмата са наети 442 младежи. 186 от тях работят в министерства, а 256 са заети в държавни, национални и изпълнителни агенции. Те могат да натрупат 9 месеца стаж в институциите.

Кандидатите за следващата година ще могат да работят в администрацията една година вместо сегашните 9 месеца.

От социалното министерство обясняват, че така ще бъде осигурен по-дълъг период за плавен преход. А младежите ще могат да се запознаят с пълния годишен цикъл в работата на съответната администрация.

Финансирането на програмата е с пари от държавния бюджет. Тя е с най-добър ефект от всички национални програми, обясняват от МТСП. Проучване показва, че след участието си в "Старт в кариерата" младежите много по-лесно могат да намерят работа в държавната администрация и устойчива реализация.