Грипните ваксини пристигат в края на октомври
Секция: Здраве
16 Септември 2020 19:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грипните ваксини пристигат в края на октомври

/КРОСС/ Очаква се в края на октомври да бъдат доставени първите дози противогрипни ваксини. Това каза д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) по време на уебинар за журналисти "Актуални проблеми на ваксинопрофилактиката на заразните заболявания в България".

Организатор на събитието е БСИМ. По думите му желаещите да се ваксинират трябва да го направят до края на ноември. Очаква се в страната ни да се доставят 180 хиляди дози.

Грипът не трябва да се подценява, подчерта Цеков и посочи, че всяка година до 20 на сто от всички хора се разболяват от грип. Рискът децата да се заразят с грип е много по-голям отколкото да се заразят с COVID-19, допълни той.

Смъртността от грип варира в зависимост от вирулентността на щама. Всеки пети от хоспитализираните заради грип е над 65-годишна възраст, а всеки трети от тях след преболедуването е с влошено здраве. Смъртността от грип може да достигне 2-3 на сто сред населението. Близо 30-40 хиляди са смъртните случаи от грип в Европа на година, каза още той. По думите му за хора с хронични заболявания разболяването от грип може да завърши фатално.

Необходимо е да се разшири ваксинационният обхват сред хората над 65-годишна възраст, допълни Цеков и посочи, че целта в близките няколко години е България да осигури противогрипни ваксини за близо 400 хиляди души в рамките на програмата за безплатно ваксиниране. Миналата година безплатно са били ваксинирани близо 120 хиляди души, като общият брой на ваксинираните е бил около 300 хиляди, каза още той, но посочи, че тази година ще има известен проблем в осигуряването на необходимия брой ваксини.

Най-добър обхват с противогрипни ваксини има в Корея, Мексико, Англия и САЩ, а в България той е едва 2 на сто, допълни още д-р Валери Цеков.