Лукашенко вини САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите
Секция: СВЯТ
17 Септември 2020 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лукашенко вини САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите

/КРОСС/ Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в подстрекаване на масовите протести срещу управлението му, след като по-рано днес сходно твърдение изказа и шефът на руското разузнаване, предаде АП, цитирана от БТА.

В пространна реч, произнесена днес пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко отправи нападки срещу ръководените според него от САЩ планове за дестабилизиране на страната. Той заяви, че американските съюзници в Европа участват в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус изпълниха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки срещу преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите смятат, че изборите са били фалшифицирани и настояват на 26-годишното авторитарно управление на Лукашенко да се сложи край.

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли.

„Произведохме избори и получихме резултати и точка", каза Лукашенко пред представители на беларуския политически елит и добави: „Сега е време да спрем да буним обществото".

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес, че САЩ финансират и насърчават протестите в Беларус, като играят ключова роля в организирането им. Той каза, че американски НПО са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да представя доказателства.

В днешната си реч пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко обвини Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че помагат за разпалването на протестите. Всички тези страни са отхвърляли подобни обвинения от страна на беларуския президент в миналото, отбелязва АП.