НС продължва с обсъждането на промените в Изборния кодекс
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2020 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС продължва с обсъждането на промените в Изборния кодекс

/КРОСС/ Народното събрание ще продължи с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори - "Национален фронт за спасение на България". В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. Лидерът Корнелия Нинова:

"160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа, Това беше спасителният пояс за бойко Борисов и за вас."

Депутите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване - предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.