СЗО: Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света
Секция: СВЯТ
17 Септември 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света

/КРОСС/ Световната здравна организация предупреди, че Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света, няколко месеца преди зимния грипен сезон. Общият брой на заразените с коронавирус вече е почти 30 милиона.

В същото време американският президент Доналд Тръмп смята, че до края на годината Съединените щати ще разполагат с поне сто милиона дози от бъдещата ваксина.

В няколко страни нараства броят на пациентите с Covid-19 на възраст между 15 и 49 години, приети в болници и в интензивни отделения. За това предупреди Мария ван Керхове от Световната здравна организация и уточни, че става дума за Испания, Франция, Черна гора, Украйна и в някои американски щати.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че до края на годината в страната могат да бъдат раздадени поне сто милиона дози от бъдещата ваксина срещу коронавирус. По думите му това ще стане възможно веднага щом Управлението за контрол на храните и лекарствата одобри препарата:

"Напът сме да доставим и разпространим ваксината по много, много безопасен и ефективен начин. Смятаме, че можем да започнем някъде през октомври. Правят се изпитания, както знаете, и щом се даде зелена светлина и имаме ваксината, ще победим вируса", посочи Тръмп.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията, задочно опровергаха Тръмп и заявиха, че бъдещата ваксина срещу Covid-19 ще стане достъпна в средата на следващата година или малко по-късно.

От своя страна кандидатът за президент на Демократическата партия - Джо Байдън, призова Тръмп да се вслуша в гласовете на учените и да не прибързва с раздаването на ваксини.