Делото за атентата на летище "Сарафово" е на финална фаза
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2020 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делото за атентата на летище "Сарафово" е на финална фаза

/КРОСС/ На финална фаза е делото за атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово", при който на 18 юли 2012 година атентатор - камикадзе взриви автобус с израелски туристи. Загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Ранени бяха близо 40 души

Според обвинителния акт, автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са на съд задочно. Издирват се с червена бюлетина на Интерпол.

Преди седмици, че днес се чакат финални пледоарии, обяви в Дупница главният прокурор Иван Гешев, според когото:

"За никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране "ХИЗБУЛА". България не може да бъде привлечена към наказателна отговорност организация и юридическо лице. Затова към наказателна отговорност са привлечени свързани с тази организация лица, някои ги наричат част от военното крило на ХИЗБУЛА".

Официална връзка с военното крило на Хизбула в кориците на делото обаче няма.

В началото на процеса съдията от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова отхвърли искането на адвокат на наследниците на загиналите и пострадалите при атентата групировката да бъде конституирана като граждански ответник - с мотив: "в обвинителния акт няма посочено нито едно доказателство, че Фарах и Хасан са действали при или по повод изпълнение на задача, възложена им от нея".