Икономисти: Когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг
Секция: ИКОНОМИКА
17 Септември 2020 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономисти: Когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг

/КРОСС/ България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните пазари за 2,5 млрд. евро. Това стана ясно вчера от брифинг на министъра на финансите Кирил Ананиев. Емисията беше обявена в два транша - 10- и 30-годишни книжа.

Икономистите Петър Ганев и Владимир Каролев коментираха в "Денят започва" колко изгодно е това решение за страната ни.

"Това е резултат от бюджетната политика - когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг. Правителството изчака подходящия момент, март нямаше как да стане", коментира Петър Ганев.

"Облигацията е пласирана на пазарно ниво, изключително добро. Заслуга имат пазарните условия и трите банки, които правителството е наело", допълни Владимир Каролев. Според него обаче, ако това се беше случило през март-април, цената щеше да бъде по-добра.

Макроикономически стоим добре. И това е истина в последните почти 20 години, т.е. тогава, когато парите са стабилни, с валутния борд, към който и в международен план доверието се покачва, заяви Петър Ганев.

До края на годината едва ли ще има нов дълг. Ако се налага, той ще е на вътрешния пазар, смятат още икономистите.

С новия дълг правителството ще финансира социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с корона кризата, очертаващия се бюджетен дефицит от 3% от БВП в края на годината, или около 3,5 млрд. лева, както и падежи по стари задължения на държавата.