Деница Сачева: Вариант за подаване на оставка не се обсъжда
Секция: Интервюта
17 Септември 2020 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Сачева: Вариант за подаване на оставка не се обсъжда

/КРОСС/ Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 година. Това обяви в БТВ „Тази сутрин" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите, отбеляза министърът.

В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно - със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това, обясни Сачева.

Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес - Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета, заяви заяви още министър Деница Сачева.

Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите, бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората, отбеляза още Сачева за кворума в парламента.

За вчерашните барикади на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от "Системата ни убива", Сачева посочи, че има ред за влизане в Народното събрание. Този ред е за всички, не е направен за Мая Манолова, каза тя.

Според министъра целта е провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ", които ще участват в следващите избори, виждам порочно нещо в това да се злоупотребява с тази кауза, каза още Сачева.

Имаме тежък дисонанс между думи и дела, не може да се иска върховенство на закона и да се нарушава законът непрекъснато, коментира Деница Сачева. Причакването на политици пред БНТ е нещо, което е двоен стандарт в това, за което се борят хората. Дори да не харесваш някого, нямаше право да заглушаваш този глас, отбеляза социалният министър.

Уважението на различното мнение е нещо, което политиците трябва да налагат, включително и когато подкрепят или не подобен тип протести. Властта е легитимна, когато е избрана на демократични избори, такъв е случаят и с нашето правителство, каза още Деница Сачева.