Нов пробив в борбата с коронавируса у нас
Секция: Здраве
17 Септември 2020 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов пробив в борбата с коронавируса у нас

/КРОСС/ Лечението с кръвна плазма е изключително успешно. То има 130-годишен период на използване. Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти". Това коментира в „Тази сутрин" хематологът д-р Чавдар Ботев. По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи.

Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи - нискотитърна, среднотитърна и високотитърна, обясни д-р Чавдар Ботев. Той поясни още, че правилото е, ако се прелива от първия до третия ден в тежко състояние, кръвната плазма е най-ефективна. След четвъртия ден ефективността й намалява двойно. Има случаи, при които първият ден е решаващ.

Плазмената терапия е част от комплексното лечение. Тя не е самостоятелна терапия. Оказа се, че един много прост метод спасява 64% от болните - заемането на определена поза, при която се правят определени дихателни упражнения, разказа д-р Ботев, уточнявайки, че става въпрос за по-леките случаи.