Столицата празнува Деня на София с редица публични прояви
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2020 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столицата празнува Деня на София с редица публични прояви

/КРОСС/ Денят на сестрите Вяра, Надежда и Любов и майка им София, е обявен и за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Денят ще бъде отбелязан с редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Като начало по повод празника общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей - София, музеят под базиликата „Света София", парк-музей „Врана", както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад „Света Неделя".

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще представи изложбата „Рилският водопровод", посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на ХХ век.
В градинката пред Националната библиотека пък любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари - Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът освен за София е и по случай 100 години от рождението на писателя и 20 години от създаването на Учебен комплекс „Джани Родари".

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

Мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена" с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение". На всеки пробег по маршрута от кв. Красно село до кв. Хаджи Димитър, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно. На различни метростанции във флашмоба, изненадващо ще се включват артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите, „мотрисата-фантом" ще разчита на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.

Имен ден празнуват Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.