Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелска стая, а не на летището
Секция: Русия
17 Септември 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелска стая, а не на летището

/КРОСС/ Критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището, както се смяташе досега, предаде Ройтерс.

Информацията беше съобщена от екипа му в коментар към видеоклип, публикуван в акаунта на Навални в Инстаграм.

Опозиционният лидер се почувства зле по време на вътрешен полет в страната миналия месец и впоследствие беше отведен в Берлин за лечение.

Според Германия той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. Москва твърди, че няма доказателства за отравяне.

Междувременно от руското посолство в Германия са поискали консулски достъп до опозиционния лидер Алексей Навали, който се лекува в берлинската клиника „Шарите" след предполагаемо отравяне с вещество от групата „Новичок". Това предаде агенция „Интерфакс", като се позова на свой източник.

От руската дипломатическа мисия в Берлин отказваха да коментират информацията на „Интерфакс".

Прессекретарят на опозиционера Кира Ярмиш пък обясни откъде се появила пластмасовата бутилка, върху която, както твърди германската страна, в лаборатория на Бундесвера са били открити следи от „Новичок".

След като научили, че Алексей Навални се е почувствал зле по време на полета за Москва, негови колеги от Фонда за борба с корупцията веднага отишли в хотелската му стая в град Томск. Там, в присъствието на адвокат, описали и опаковали всички вещи, които намерили, включително пластмасова бутилка за вода. По-късно предали бутилката на германските лекари, написа Ярмиш в профила си в Инстаграм.