Кафе „Nova Brasilia“ отбелязва производството на 500-милионната си опаковка за българския пазар
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2020 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кафе „Nova Brasilia“ отбелязва производството на 500-милионната си опаковка за българския пазар

Заводът на JDE в България отпразнува 25-тата си годишнина, заедно с българските си партньори и дипломатическата общност у нас

/КРОСС/ JACOBS DOUWE EGBERTS, един от световните лидери в производството на кафе и чай, отбеляза производството на своята 500-милионна опаковка кафе Nova Brasilia с малка церемония в международния си завод в Костинброд. Юбилейната опаковка беше подарена на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, като признание за партньорството през годините.

Сред почетните гости на събитието бяха американският посланик у нас Н. Пр. г-жа Херо Мустафа, заместник-посланикът на Кралство Нидерландия в България г-н Юрен Ван дер Хорстдари, заместник-министърът на икономиката г-н Стамен Янев, кметът на град Костинброд, заедно с мениджмънта на JDE и други членове на дипломатическата общност в България.

След виртуална обиколка на фабриката за кафе, на присъстващите беше представен анализ на социално-икономическото въздействие в България на JDE, изготвен от Института за пазарна икономика.

При посещението си във фабриката американският посланик в България Н. Пр. Херо Мустафа коментира: „Изключително се радвам, че посетих нидерландско-американската фабрика на Jacobs Douwe Egberts Peets' заедно с колегите ми от Нидерландия. JDE Peet е най-голямата компания за кафе и чай в света с почтени практики, която оперира в повече от 100 държави. През последните 25 години компанията е инвестирала милиони долари в завода си в Костинброд и е ангажирала 84 работници от областта, които произвеждат кафе за консумация в целия регион. Горда съм да видя, че компании с американски инвестиции, като JDE Peet's, работят в България в полза на всички нас."

След близо 30 години на българския пазар (от 1991 г.), Nova Brasilia е пазарен лидер при мляното кафе за домашна консумация за 2019 година (по данни на Nielsen) и събужда
милиони български любители на кафе всеки ден.

Създаден през 1995 г., заводът за кафе в Костинброд се радва на значителен растеж през годините. Днес играе ключова роля в глобалната мрежа за доставки на JDE, като изнася емблематични марки кафе в повече от 10 държави, включително Германия, Гърция и Румъния.

„Кафе „Nova Brasilia" е повод за изключителна гордост за нас. Откакто заводът в Костинброд е част от семейството на JDE, инвестирахме над 5,6 млн. лева в разширяването и модернизацията на вече международното съоръжение и той е еталон в групата на JDE за ефективност на производството и ангажираност на екипа. Произведените в България кафе продукти достигат до повече от 10 милиона домакинства годишно в Централна и Източна Европа.", каза Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE при посещението си в България. „Изключително съм горд от дисциплината на екипа, която демонстрира на първо място културата ни за безопасност и гъвкавост. Това гарантира непрекъснатост на производствения процес и доставка при нарастващото търсене на пакетирано кафе за локалните и международни клиенти на фабриката, дори в най-тежките времена на пандемията.", добави той.

Доклад за социално-икономическото въздействие на JDE в България

Независимото проучване за социално-икономическото въздействие, изготвено за JACOBS DOUWE EGBERTS от Института за пазарна икономика, очерта следното:

• Според броя на заетите, JDE попада сред 15-те най-големи работодатели в Костинброд и се нарежда сред водещите 10 индустриални предприятия, които оперират в общината.

• JDE е и сред работодателите с най-високи възнаграждения в Костинброд, като средната заплата в производствената компания надвишава с над 50% общата за общината средна заплата и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост.

• Внесените данъци и осигуровки на годишна база към държавата са в размер на около 2.2 млн. лв. Те се равняват на годишната издръжка на 1000 деца в училищно образование, сумарно с платените косвени данъци от потребителите при крайните покупки на продаваните стоки.

• Сравнени с бюджета на община Костинброд, плащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура.

• JDE допринася за 85% от износа на печено кафе в България и за около 44% от общото производство на кафе в страната (по данни на Eurostat за 2018 г.).

Докладът за социално-икономическия отпечатък на компанията потвърждава, че JDE има голямо регионално значение за икономиката на община Костинброд, която е част от индустриалната периферия на столичната икономика.