Над 36 значими сгради в София отварят врати за "Европейските дни на наследството"
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2020 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 36 значими сгради в София отварят врати за "Европейските дни на наследството"

/КРОСС/ България за пореден път ще се включи в инициативата "Европейски дни на наследството"- съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: "Европа, общо наследство".

На 19 и 20 септември повече от 36 забележителни сгради ще отворят врати под мотото "Опознайте културното наследство за цял живот!".

Тази година "Европейските дни на наследството" отбелязват своето 7-о поредно издание.

"Програмата тази година е много интересна, защото се включиха 36 значими сгради", заяви за предаването на БНТ1 "Култура. БГ" Мария Конакчиева от Френския институт в столицата.

За първи път "Дните на наследството" са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод.

Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.