Държавният глава обсъди перспективите за партньорство на инициативата „Три морета“
Секция: ПОЛИТИКА
18 Септември 2020 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава обсъди перспективите за партньорство на инициативата „Три морета“

/КРОСС/ Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България. Камарата обединява над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас и е член на Търговската камара на САЩ и на Европейския съвет на Американските търговски камари (AmChams in Europe).

Американските търговски камари в Европа са заявили подкрепа за регионалната инициатива „Три морета" с Декларацията от Любляна през 2019 г. и имат готовност да подкрепят и нейното българско председателство през 2021 г., беше подчертано на срещата. „Три морета" има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа, като част от общия европейски пазар, като редица високотехнологични компании от САЩ вече проявяват интерес за партньорство и инвестиции в нейните рамки.

Икономическото и социално сближаване в Европа е задължително условие за устойчивото развитие на ЕС и изисква активен образователен и научен обмен, подчерта Румен Радев. По думите на президента предстоящото българско председателство на „Три морета" през 2021 г. ще постави фокус освен върху транспортната и енергийна свързаност и върху регионалния обмен в образованието, науката и иновациите.