Варна е домакин на фестивал за късометражно кино
Секция: КУЛТУРА
19 Септември 2020 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варна е домакин на фестивал за късометражно кино

/КРОСС/ 17-тото издание на Международния фестивал за късометражно кино "IN THE PALACE" във Варна включва 128 филма в четири категории - професионални, студентски, документални и експериментални. Най-добрите от тях ще бъдат предложени за разглеждане от Американската филмова академия и може да влязат в номинациите за наградите Оскар.

Всеки делничен ден зрителите гледат филми от поне две категории, а в през уикенда - от три. Остава време и за специални сесии за срещи с публиката. Това издание ще се запомни и с новината, че кратките филми се завръщат в програмата на българските киносалони, поне на някои.

Цанко Василев, директор на Международния фестивал за късометражни филми "В двореца": За първи път голяма киноверига подава ръка на късометражното кино в България, виждайки че то изключително силно се развива по света, и че то е индустрия, виждайки и стойността на нашата селекция, която правим от години. Защото за миналата година 25 процента от селектираните за номинация филми в академията за наградата Оскар бяха наши, от този фестивал.

В състезателната програма за най-добър български филм се борят 3 анимационни и 4 игрални филма. Сред 28-те студентски ленти две са български.

Никола Миленков, продуцент: Ние сме едни от най-младите представители и е доста приятно да се видим с доста по-изтъкнати личности от индустрията, които ни дават много добри съвети.

Георги Мартев, режисьор: За мен ролята на този фестивал е потапянето в истинските фестивални животи на филмите, отношението на фестивалите към творците.

Фестивалът продължава до 22 септември, ден по-рано ще приключи сесията за разпределяне на фестивалния фонд за подкрепа на проекти на млади кинематографисти.