НАСА сключи договор с "Есте Лаудер" за реклами от борда на МКС
Секция: Наука
19 Септември 2020 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА сключи договор с "Есте Лаудер" за реклами от борда на МКС

/КРОСС/ НАСА сключи договор с козметичната компания "Есте Лаудер" за реклама от космоса, съобщи Си Ен Ен.

От две десетилетия Международната космическа станция (МКС) е уникална световна лаборатория, на чиито борд се провеждат стотици научни експерименти, работят различни екипажи. Скоро един от основните оператори на МКС - американската космическа агенция НАСА, ще даде старт на едно от най-големите бизнес-начинания на борда на МКС.

Този месец се очаква на станцията да бъдат изпратени до десет флакона от нов серум на "Есте Лаудер", съобщи говорител на НАСА. На астронавтите е възложено да заснемат тези продукти в условията на безтегловност на борда на МКС, а компанията ще използва записите в рекламни и промоционални кампании.

За споразумението първо съобщи сп."Ню сайънтист".

Това няма да са първите рекламни клипове, записани в космоса, както и няма да е първият договор на НАСА с корпоративни рекламодатели. Но за пръв път НАСА ще предостави американската част от МКС за запис на продукт в безтегловност.

Флаконите с новия продукт - серум за нощна грижа и възстановяване на кожата, ще бъдат изпратени на МКС с апарат на "Нортроп Груман" заедно с общо над 3600 кг доставки за станцията. Астронавтите на НАСА ще имат за задача да снимат с фотоапарати и видеокамери продукта на козметичната компания. Самите астронавти обаче няма да се появяват в рекламните записи.

Разходите по мисията поема НАСА. По силата на договора партньорът на "Есте Лаудер" в проекта - "Спейс Комърс метърс" трябва да възстанови 128 000 долара от общите разходи.

НАСА има договори за сътрудничество с много компании, включително със спортния бранд "Адидас", в рамките на предвиденото от специален закон. Неотдавна стана ясно, че актьорът Том Круз се е договорил с НАСА да снима филм на борда на МКС.